Administratorzy użytkowników w organizacji ( ) mogą w razie potrzeby aktualizować rolę użytkownika w organizacji. Na stronie „ ” (Użytkownicy) , w sekcji „ ” (Zarządzanie tożsamością i dostępem) , można wyświetlić wszystkich użytkowników, filtrować wyniki według roli lub wyszukać konkretnego użytkownika.
Na poziomie organizacji możesz przypisać innemu użytkownikowi wyłącznie rolę, którą sam posiadasz. Na przykład, jeśli posiadasz wyłącznie rolę „Administrator użytkowników organizacji”, możesz przypisywać tę rolę wyłącznie innym użytkownikom w organizacji. Jeśli jednak masz dwie role, na przykład „Administrator użytkowników organizacji” i „Administrator bezpieczeństwa organizacji”, możesz przypisać użytkownikom obie te role. Ponadto, jeśli posiadasz wszystkie trzy role administratora organizacji, możesz przypisać każdą z nich w ramach organizacji.
W poniższej tabeli podano, jaka rola jest wymagana do przypisania konkretnej roli administratora organizacji:
| Rola do przypisania | Role wymagane do przypisania tego zadania |
|---|---|
| Administrator użytkowników organizacji | Administrator użytkowników organizacji |
| Administrator obszarów roboczych organizacji | Administrator użytkowników organizacji + administrator przestrzeni roboczej organizacji |
| Administrator zabezpieczeń organizacji | Administrator użytkowników organizacji + administrator bezpieczeństwa organizacji |
| Administrator ds. bezpieczeństwa łańcucha organizacyjnego | Administrator użytkowników organizacji + administrator bezpieczeństwa łańcucha organizacji |
Na tej stronie znajduje się opis różnic między tymi rolami.
Zaktualizuj role użytkowników
Aby zaktualizować rolę użytkownika:
- W prawym górnym rogu kliknij ikonę użytkownika i wybierz opcję „ ” (Administrator organizacji) z listy rozwijanej „ ” (Administrator serwisu) .
- Wybierz z menu po lewej stronie opcję „ ” (Zarządzanie tożsamością i dostępem) , a następnie kliknij „ ” (Tożsamości) . Upewnij się, że znajdujesz się na stronie „ ” (Użytkownicy) .
- Znajdź osobę, której dane chcesz zaktualizować, korzystając z funkcji wyszukiwania lub przewijając listę użytkowników serwisu „ ” ( ).
- Kliknij dwukrotnie pole „Role w organizacji” ( ) w sekcji „ ” obok osoby, którą chcesz edytować.
- Wybierz rolę „ ” , a następnie kliknij ikonę zaznaczenia lub naciśnij klawisz Enter.
- Kliknij „ ” (Zastosuj zmiany) .
Można również zmienić rolę użytkownika, zaznaczając pole wyboru obok danego użytkownika, a następnie klikając opcję „ ” (Zmień rolę) w menu „Edit” (Edytuj) na pasku narzędzi i wybierając opcję „ Roles” (Role użytkowników) .
Zaktualizuj role dla wielu użytkowników
Jeśli chcesz zaktualizować dane kilku użytkowników, możesz jednocześnie przypisać lub usunąć wiele ról.
Aby zaktualizować jednocześnie wiele ról użytkowników:
- Przejdź do strony „ People” ( ) w sekcji „ ” (Zarządzanie tożsamością i dostępem) ( ).
- Zaznacz pole obok członków, których dane chcesz zaktualizować.
- Kliknij „ ”, wybierz opcję „Edit” ( ) i wybierz „ ” (Roles) ( ).
- Zaznacz pole, aby przypisać rolę, lub odznacz je, aby ją usunąć. Myślnik w polu wyboru oznacza, że niektórzy z wybranych członków już pełnią tę rolę. Ról, które są wyszarzone, nie można przypisać.
- Kliknij Zgłoś się .
- Następnie kliknij przycisk „ ” (Zastosuj zmiany) na pasku narzędzi, aby zakończyć.