Administratorzy użytkowników organizacji ( ) mogą dodawać użytkowników w organizacji i zarządzać nimi. Podczas dodawania nowego użytkownika można użyć adresu e-mail jako nazwy użytkownika lub ustawić unikalną wartość. Nazwy użytkowników nie mogą zawierać spacji ani wielkich liter.
Potrzebne rzeczy:
- Imię i nazwisko
- Adres e-mail
Dodaj nowego użytkownika
Aby dodać nowego użytkownika do swojej organizacji:
- W prawym górnym rogu kliknij ikonę użytkownika i wybierz opcję „ ” (Administrator organizacji) z listy rozwijanej „ ” (Administrator serwisu) .
- Wybierz z menu po lewej stronie opcję „ ” (Zarządzanie tożsamością i dostępem) , a następnie kliknij „ ” (Tożsamości). Upewnij się, że znajdujesz się na stronie „ ” (Użytkownicy) .
- Kliknij „ ” (Ustawienia), dodaj adres i wybierz opcję „ ” (Ustawienia), a następnie dodaj użytkownika .
-
Wprowadź dane nowego użytkownika i w razie potrzeby przypisz mu role organizacyjne lub licencje.
Uwaga: Workiva obsługuje znaki specjalne i litery z akcentami dla imienia , nazwiska oraz nazwy użytkownika .
-
Kliknij „ ” (Uwolnij użytkownika) i dodaj użytkownika „ ”, aby zakończyć.
Uwaga: Jeśli użytkownik należy już do jakiejś organizacji, a chcesz dodać go do innej organizacji, zapoznaj się z artykułem Dodaj istniejącego użytkownika .
Po dodaniu użytkowników do organizacji można ich następnie przypisać do obszarów roboczych w ramach tej organizacji. Aby dowiedzieć się więcej, zajrzyj na stronę . Dodawanie użytkowników do obszaru roboczego: .
Dodaj istniejącego użytkownika
Możesz dodać do swojej organizacji użytkownika, który już istnieje w innej organizacji. Aby je dodać, wprowadź dane użytkownika tak samo, jak podczas dodawania nowego użytkownika na stronie . Następnie w polu „ ” (Nazwa użytkownika) kliknij przycisk „ ” (Kontynuuj dodawanie użytkownika) , aby kontynuować proces.
Podczas dodawania istniejącego użytkownika z innej organizacji występuje kilka istotnych różnic w zakresie zarządzania:
- Użytkownik jest zarządzany przez inną organizację. Oznacza to, że nie będzie można zresetować hasła użytkownika, zmienić danych w jego profilu ani aktywować lub zawiesić jego konta.
- Wymagania dotyczące haseł obowiązujące w Twojej organizacji nie będą miały zastosowania do tego użytkownika.
- Rejestry działań dotyczących logowania, wylogowywania oraz zarządzania użytkownikami nie będą uwzględniane w rejestrze działań Twojej organizacji i będą dostępne wyłącznie dla organizacji zarządzającej danym użytkownikiem.
Uwaga: Jeśli Twoja organizacja wymaga logowania jednokrotnego (SSO) za pomocą protokołu SAML, a dodawany użytkownik należy do innej organizacji, która nie korzysta z SSO, będziesz musiał dodać go do listy wyłączeń logowania jednokrotnego SAML na stronie .
Możesz wysłać istniejącemu użytkownikowi wiadomość powitalną, wykonując poniższe czynności. Jeśli masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z działem pomocy technicznej Workiva pod adresem lub przed przystąpieniem do dodawania użytkownika.
Dodaj użytkowników zbiorczo za pomocą pliku CSV
Aby dodać listę użytkowników do organizacji za pomocą pliku CSV:
- Przejdź do strony „ People” ( ) w sekcji „ ” (Zarządzanie tożsamością i dostępem) ( ).
- Kliknij „ ” (Uwolnij użytkowników), dodaj „ ” i wybierz „ ” (Uwolnij użytkowników z listy). Dodaj użytkowników z pliku „ ”.
- Kliknij , pobierz szablon , który pomoże Ci w prawidłowym sformatowaniu dokumentu, a następnie go wypełnij. Nazwy użytkowników muszą być unikalne, a adresy e-mail muszą być prawidłowe. Jeśli korzystasz z własnego pliku, upewnij się, że nazwy kolumn są zgodne z nazwami w szablonie. Prawidłowy plik CSV wygląda następująco:
- Prześlij plik i kliknij „ ” (Prześlij plik), a następnie „ ” (Pobierz plik).
-
Przejrzyj listę użytkowników pobraną z pliku.
Uwaga: Jeśli użytkownik figuruje już w innej organizacji, jego adres e-mail, imię i nazwisko nie zostaną zaktualizowane w przypadku dodania go do tej organizacji. Zaznacz opcję „ ” (Użytkownicy z ostrzeżeniami) oraz „ ” (Użytkownicy z ostrzeżeniami), aby mimo wszystko dodać ich do listy.
- Kliknij „ ” (Ustawienia > Użytkownicy) i wybierz opcję „ ” (Dodaj użytkowników).
- Kliknij „ ” (Prześlij plik). Prześlij kolejny plik „ ”, aby dodać kolejnych użytkowników z innego pliku, lub kliknij „ ” (Zamknij „ ”), aby zakończyć.
Wysyłaj e-maile powitalne
Gdy użytkownicy zostają dodani do nowego obszaru roboczego, otrzymują wiadomości powitalne zawierające dane logowania. Aby zalogować się do serwisu Workiva, użytkownicy będą musieli postępować zgodnie z instrukcjami uwierzytelniania zawartymi w wiadomości e-mail. Łącza w wiadomości e-mail wygasną za 24 godziny.
Uwaga: Jeśli wyślesz wiadomość powitalną, zanim użytkownik zostanie dodany do obszaru roboczego, nie będzie on miał dostępu do żadnych zasobów.
W razie potrzeby możesz ponownie wysłać e-maile powitalne, aby jeszcze raz przekazać instrukcje dotyczące logowania. Tylko administratorzy użytkowników organizacji mogą ponownie wysłać wiadomości powitalne do obecnych użytkowników. Aby ponownie wysłać wiadomość powitalną:
- Na stronie „ ” (Użytkownicy) w sekcji „ ” (Zarządzanie tożsamością i dostępem) wybierz istniejących użytkowników, do których chcesz ponownie wysłać wiadomości powitalne.
- Kliknij Witamy na stronie .
- Kliknij „ ” (Wysyłanie wiadomości powitalnych) i wyślij wiadomość na adres , aby ponownie wysłać wiadomości powitalne do wybranych użytkowników.