Två saker styr vad du kan göra med en visualisering från Workiva Carbon: den roll som tilldelats dig i arbetsytan och de behörigheter som är inställda på varje enskild visualisering.
- Din roll ger dig tillgång till funktionen. Det avgör om du överhuvudtaget kan skapa och redigera visualiseringar.
- Behörigheter ger dig åtkomst till en specifik visualisering. De avgör vilka visualiseringar du kan öppna, redigera och dela.
Detta matchar hur roller och behörigheter fungerar på hela Workiva-plattformen; se våra artiklar om att förstå roller och behörigheter för att lära dig mer.
Obs : Den här artikeln behandlar visualiseringar byggda från Workiva Carbon-data. GRC-visualiseringar fungerar annorlunda, och BI-rollerna och behörigheterna som beskrivs här gäller inte.
Roller
En arbetsyteägare eller organisationsadministratör för arbetsytan tilldelar en av tre roller från arbetsytans medlemslista.
- BI-läsare har endast skrivskyddad åtkomst. De kan komma åt skärmen Rapportvisualiseringar och öppna de visualiseringar som delat med dem, men de kan inte skapa, redigera, spara eller infoga en visualisering i en fil.
- BI-byggare har alla funktioner som BI-läsare har. De kan också skapa sina egna visualiseringar, redigera de som delas med dem (som ägare eller redigerare) och infoga dem i dokument, presentationer eller kalkylblad.
- BI-administratörer har alla de funktioner som BI-läsare och BI-byggare har. De kan också hantera behörigheter för alla visualiseringar i arbetsytan. Om de öppnar en som de inte har tillgång till kan de bevilja sig själva åtkomst istället för att fråga ägaren.
| BI-administratör | BI-byggaren | BI-visare | |
|---|---|---|---|
| Öppna rapportvisualiseringar och visualiseringarna som delat sig med dig | ✓ | ✓ | ✓ |
| Filtrera en visualisering för att utforska data | ✓ | ✓ | ✓ |
| Skapa en visualisering | ✓ | ✓ | |
| Ändra och spara en visualisering som du har åtkomst till | ✓ | ✓ | |
| Infoga en visualisering i ett dokument, en presentation eller ett kalkylblad | ✓ | ✓ | |
| Ta bort och hantera behörigheter för de visualiseringar du äger | ✓ | ✓ | |
| Hantera behörigheter för alla visualiseringar i arbetsytan | ✓ | ||
| Ge dig själv åtkomst till en visualisering som du inte kan öppna | ✓ |
Obs : Att vara BI-administratör innebär inte att du är ägare till varje visualisering. En administratör som inte äger en visualisering kan hantera dess behörigheter men kan inte ta bort den.
Behörigheter
Varje visualisering har sina egna behörigheter. När du skapar en är den bara synlig för dig tills du delar den.
- Användare kan öppna en visualisering och utforska den, inklusive att använda sina egna filter. De kan se hur den är uppbyggd, men de kan inte ändra dess struktur eller stil, spara ändringar eller hantera behörigheter.
- Redaktörer har alla de funktioner som beviljats tittare. De kan också ändra och spara visualiseringen, men de kan inte ta bort den eller hantera dess behörigheter.
- Ägare har fullständig åtkomst. Förutom redigeringsåtkomst kan ägare ta bort visualiseringen, dela den, hantera dess behörigheter och göra någon annan till ägare.
| Ägare | Redigerare | Betraktare | |
|---|---|---|---|
| Öppna visualiseringen | ✓ | ✓ | ✓ |
| Filtrera det för att utforska informationen | ✓ | ✓ | ✓ |
| Ändra dess struktur eller stil och spara | ✓ | ✓ | |
| Ta bort det | ✓ | ||
| Hantera dess behörigheter | ✓ |
Tilldela behörigheter
Om du är ägare till en visualisering eller BI-administratör kan du hantera vem som har åtkomst till den.
- Öppna visualiseringen i visualiseringsredigeraren.
- Klicka på Behörigheter i sidhuvudet längst upp till höger.
- Välj eller sök efter en samarbetspartner och välj sedan om de är en Ägare , Redigerare eller Läsare .
För att ändra någons åtkomst, välj en annan behörighetsnivå bredvid deras namn. För att ta bort deras åtkomst, håll muspekaren över deras namn och klicka på Ta bort till höger.
Du kan bara dela en visualisering med personer som redan har en BI-roll. Någon utan roll kommer inte att visas i sökningen.
Obs : Du kan också nå behörigheter från skärmen Rapportera visuella objekt med hjälp av alternativmenyn i en visualisering.
Åtkomst till koldioxiddata
Behörigheter styr åtkomsten till en visualisering, men påverkar inte åtkomsten till data bakom den. Data som du kan se i Workiva Carbon är samma data som du ser i Rapportvisualiseringar, så två personer kan öppna samma visualisering och se olika resultat.
Behörigheter för infogade visualiseringar
När en visualisering infogas i ett dokument, en presentation eller ett kalkylblad följer den behörigheterna för den filen. Alla som kan öppna filen kan se den infogade visualiseringen, oavsett om de har rätt roll. Roller och behörigheter styr hur man skapar och redigerar visualiseringar, inte hur man läser en rapport som innehåller en sådan.
Obs : Källan Visualiseringar i panelen Anslutningar visas endast för BI-administratörer och BI-byggare, och du behöver behörighet att redigera filen du infogar i.
När du inte har tillgång
Om du öppnar en länk till en visualisering som du inte har behörighet att se, meddelar sidan att du inte har åtkomst istället för att läsa in den. Därifrån:
- Om du kan hantera behörigheter för visualiseringen, vilket i de flesta fall innebär att du är BI-administratör, väljer du Öppna behörigheter för att ge dig själv åtkomst.
- Annars kontakta visualiseringens ägare och be om redigerings- eller visningstillstånd.
Hur som helst, Tillbaka till rapportens visuella element återgår dig till den fullständiga listan.
Skrivskyddat läge
En visualisering öppnas i skrivskyddat läge när du har behörighet som läsare för den, eller när din roll är BI-läsare. Skrivskyddad gäller hur visualiseringen är byggd, inte hur du utforskar den.
- Flikarna Struktur och Stil är skrivskyddade. Du kan se hur visualiseringen är sammanställd, men du kan inte ändra den.
- Fliken Filter förblir interaktiv, så att du kan begränsa informationen för att besvara dina egna frågor. Filter som du använder på det här sättet sparas inte och påverkar inte vad andra ser.
- Det finns ingen Spara -knapp och du kan inte byta namn på visualiseringen.