Dwie rzeczy kontrolują to, co możesz zrobić z wizualizacją Workiva Carbon: rola przypisana Tobie w obszarze roboczym oraz uprawnienia ustawione dla każdej indywidualnej wizualizacji.
- Twoja rola daje Ci dostęp do tej funkcji. Określa, czy w ogóle można tworzyć i edytować wizualizacje.
- Uprawnienia dają dostęp do konkretnej wizualizacji. Określają, które wizualizacje możesz otwierać, edytować i udostępniać.
Jest to zgodne ze sposobem działania ról i uprawnień na platformie Workiva. Aby dowiedzieć się więcej, zapoznaj się z naszymi artykułami na temat ról i uprawnień .
Uwaga : W tym artykule omówiono wizualizacje utworzone na podstawie danych Workiva Carbon. Wizualizacje GRC działają inaczej i opisane tutaj role i uprawnienia BI nie mają do nich zastosowania.
Role
Właściciel obszaru roboczego lub administrator obszaru roboczego organizacji przypisuje jedną z trzech ról z listy członków obszaru roboczego.
- Przeglądarki BI mają dostęp tylko do odczytu . Mogą uzyskać dostęp do ekranu Elementy wizualne raportu i otwierać udostępnione im wizualizacje, ale nie mogą tworzyć, edytować, zapisywać ani wstawiać wizualizacji do pliku.
- BI Builders posiadają wszystkie możliwości przyznane BI Viewers. Mogą również tworzyć własne wizualizacje, edytować te udostępnione im (jako Właściciel lub Edytor) oraz wstawiać je do dokumentów, prezentacji lub arkuszy kalkulacyjnych.
- Administratorzy BI posiadają wszystkie uprawnienia przyznane użytkownikom przeglądarek BI i konstruktorów BI. Mogą również zarządzać uprawnieniami do dowolnej wizualizacji w obszarze roboczym. Jeśli otworzą taki, do którego nie mają dostępu, mogą przyznać sobie do niego dostęp, zamiast prosić o niego właściciela.
| Administrator BI | Kreator BI | Przeglądarka BI | |
|---|---|---|---|
| Otwórz wizualizacje raportów i udostępnione Ci wizualizacje | ✓ | ✓ | ✓ |
| Filtruj wizualizację, aby eksplorować dane | ✓ | ✓ | ✓ |
| Utwórz wizualizację | ✓ | ✓ | |
| Zmień i zapisz wizualizację, do której masz dostęp | ✓ | ✓ | |
| Wstaw wizualizację do dokumentu, prezentacji lub arkusza kalkulacyjnego | ✓ | ✓ | |
| Usuwanie i zarządzanie uprawnieniami do wizualizacji, które posiadasz | ✓ | ✓ | |
| Zarządzaj uprawnieniami do dowolnej wizualizacji w obszarze roboczym | ✓ | ||
| Udziel sobie dostępu do wizualizacji, której nie możesz otworzyć | ✓ |
Uwaga : Bycie administratorem BI nie oznacza, że jesteś właścicielem każdej wizualizacji. Administrator, który nie jest właścicielem wizualizacji, może zarządzać jej uprawnieniami, ale nie może jej usunąć.
Uprawnienia
Każda wizualizacja ma własne uprawnienia. Po utworzeniu będzie on widoczny tylko dla Ciebie, dopóki go nie udostępnisz.
- Widzowie mogą otworzyć wizualizację i ją przeglądać, w tym stosować własne filtry. Mogą zobaczyć, jak jest zbudowany, ale nie mogą zmieniać jego struktury ani stylu, zapisywać zmian ani zarządzać uprawnieniami.
- Edytorzy posiadają wszystkie uprawnienia przyznane Widzom. Mogą również zmieniać i zapisywać wizualizację, ale nie mogą jej usuwać ani zarządzać jej uprawnieniami.
- Właściciele mają pełny dostęp. Oprócz dostępu Edytora, Właściciele mogą usuwać wizualizacje, udostępniać je, zarządzać ich uprawnieniami i mianować Właścicielem kogoś innego.
| Właściciel | Edytor | Osoba wyświetlająca | |
|---|---|---|---|
| Otwórz wizualizację | ✓ | ✓ | ✓ |
| Przefiltruj, aby eksplorować dane | ✓ | ✓ | ✓ |
| Zmień jego strukturę lub styl i zapisz | ✓ | ✓ | |
| Usuń to | ✓ | ||
| Zarządzaj jego uprawnieniami | ✓ |
Przypisz uprawnienia
Jeśli jesteś właścicielem wizualizacji lub administratorem BI, możesz zarządzać tym, kto ma do niej dostęp.
- Otwórz wizualizację w Edytorze wizualizacji.
- Kliknij Uprawnienia w nagłówku w prawym górnym rogu.
- Wybierz lub wyszukaj współpracownika, a następnie wybierz, czy jest on Właścicielem , Edytorem lub Przeglądającym .
Aby zmienić czyjś dostęp, wybierz inny poziom uprawnień obok jego imienia. Aby odebrać im dostęp, najedź kursorem na ich imię i kliknij Usuń po prawej stronie.
Wizualizację możesz udostępnić tylko osobom, które mają już rolę BI. Osoba bez określonej roli nie pojawi się w wynikach wyszukiwania.
Uwaga : Dostęp do uprawnień można uzyskać również z ekranu Elementy wizualne raportu , korzystając z menu opcji w wizualizacji.
Dostęp do danych węglowych
Uprawnienia kontrolują dostęp do wizualizacji, ale nie mają wpływu na dostęp do danych, na których się ona opiera. Dane widoczne w Workiva Carbon są tymi samymi danymi, które widzisz w Report Visuals. Dzięki temu dwie osoby mogą otworzyć tę samą wizualizację i zobaczyć różne wyniki.
Uprawnienia do wstawianych wizualizacji
Po wstawieniu wizualizacji do dokumentu, prezentacji lub arkusza kalkulacyjnego podlega ona uprawnieniom danego pliku. Każda osoba, która może otworzyć plik, może zobaczyć wstawioną wizualizację, niezależnie od tego, czy posiada odpowiednią rolę. Role i uprawnienia regulują tworzenie i edycję wizualizacji, a nie odczytywanie raportów, które je zawierają.
Uwaga : Źródło Wizualizacje w panelu Połączenia jest dostępne tylko dla administratorów BI i twórców BI, a do edycji pliku, do którego wstawiasz dane, potrzebne są uprawnienia.
Kiedy nie masz dostępu
Jeśli otworzysz link do wizualizacji, do której oglądania nie masz uprawnień, strona zamiast ją załadować, poinformuje Cię o braku dostępu. Stamtąd:
- Jeśli możesz zarządzać uprawnieniami do wizualizacji (co w większości przypadków oznacza, że jesteś administratorem BI), wybierz opcję Otwórz uprawnienia , aby przyznać sobie dostęp.
- W przeciwnym wypadku skontaktuj się z właścicielem wizualizacji i poproś o uprawnienia edytora lub widza.
W każdym przypadku Powrót do elementów wizualnych raportu spowoduje powrót do pełnej listy.
Tryb tylko do odczytu
Wizualizacja otwiera się w trybie tylko do odczytu, jeśli masz uprawnienia widza lub Twoją rolą jest BI Viewer. Tryb tylko do odczytu dotyczy sposobu zbudowania wizualizacji, a nie sposobu jej eksploracji.
- Karty Struktura i Styl są tylko do odczytu. Możesz zobaczyć, jak wizualizacja jest skonstruowana, ale nie możesz jej zmienić.
- Karta Filtr pozostaje interaktywna, dzięki czemu możesz zawęzić dane, aby uzyskać odpowiedzi na własne pytania. Zastosowane w ten sposób filtry nie są zapisywane i nie mają wpływu na to, co widzą inni użytkownicy.
- Nie ma przycisku Zapisz i nie można zmienić nazwy wizualizacji.