Twee factoren bepalen wat je met een visualisatie van Workiva Carbon kunt doen: de rol die je in de werkruimte hebt gekregen en de machtigingen die voor elke afzonderlijke visualisatie zijn ingesteld.
- Jouw rol geeft je toegang tot de functie. Het bepaalt of je überhaupt visualisaties kunt maken en bewerken.
- Met Machtigingen krijgt u toegang tot een specifieke visualisatie. Zij bepalen welke visualisaties je kunt openen, bewerken en delen.
Dit komt overeen met hoe rollen en machtigingen werken binnen het Workiva-platform; zie onze artikelen over het begrijpen van rollen en machtigingen voor meer informatie.
Opmerking : Dit artikel behandelt visualisaties die zijn gemaakt op basis van Workiva Carbon-gegevens. GRC-visualisaties werken anders en de hier beschreven BI-rollen en -machtigingen zijn niet van toepassing.
Rollen
Een werkruimte-eigenaar of organisatiewerkruimtebeheerder wijst een van de drie rollen uit de lijst met werkruimteleden toe.
- BI-kijkers hebben alleen leesrechten. Ze hebben toegang tot het scherm 'Rapportvisualisaties' en kunnen de met hen gedeelde visualisaties openen, maar ze kunnen geen visualisatie maken, bewerken, opslaan of in een bestand invoegen.
- BI Builders beschikken over alle mogelijkheden die BI Viewers hebben. Ze kunnen ook hun eigen visualisaties maken, de visualisaties die met hen zijn gedeeld bewerken (als eigenaar of bewerker) en deze invoegen in documenten, presentaties of spreadsheets.
- BI -beheerders beschikken over alle mogelijkheden die BI-kijkers en BI-bouwers hebben. Ze kunnen ook de machtigingen voor elke visualisatie in de werkruimte beheren. Als ze een account openen waar ze geen toegang toe hebben, kunnen ze zichzelf toegang verlenen in plaats van de eigenaar om toestemming te vragen.
| BI-beheerder | BI Builder | BI-viewer | |
|---|---|---|---|
| Open Report Visuals en de visualisaties die met u zijn gedeeld. | ✓ | ✓ | ✓ |
| Filter een visualisatie om de gegevens te verkennen. | ✓ | ✓ | ✓ |
| Maak een visualisatie | ✓ | ✓ | |
| Wijzig en sla een visualisatie op waartoe u toegang hebt. | ✓ | ✓ | |
| Voeg een visualisatie in een document, presentatie of spreadsheet in. | ✓ | ✓ | |
| Verwijder en beheer de machtigingen voor de visualisaties die u bezit. | ✓ | ✓ | |
| Beheer de machtigingen voor elke visualisatie in de werkruimte. | ✓ | ||
| Geef jezelf toegang tot een visualisatie die je niet kunt openen. | ✓ |
Opmerking : Als BI-beheerder bent u niet de eigenaar van elke visualisatie. Een beheerder die geen eigenaar is van een visualisatie, kan de machtigingen ervan beheren, maar kan de visualisatie niet verwijderen.
Machtigingen
Elke visualisatie heeft zijn eigen machtigingen. Als je er een aanmaakt, is deze alleen voor jou zichtbaar totdat je hem deelt.
- Kijkers kunnen een visualisatie openen en verkennen, inclusief het toepassen van hun eigen filters. Ze kunnen zien hoe het is opgebouwd, maar ze kunnen de structuur of de vormgeving niet wijzigen, wijzigingen opslaan of machtigingen beheren.
- Redacteuren beschikken over alle mogelijkheden die aan kijkers worden toegekend. Ze kunnen de visualisatie wel wijzigen en opslaan, maar ze kunnen deze niet verwijderen of de machtigingen ervan beheren.
- Eigenaren hebben volledige toegang. Naast bewerkingsrechten kunnen eigenaren de visualisatie verwijderen, delen, de machtigingen beheren en iemand anders tot eigenaar benoemen.
| Eigenaar | Redacteur | Kijker | |
|---|---|---|---|
| Open de visualisatie | ✓ | ✓ | ✓ |
| Filter de gegevens om ze te verkennen. | ✓ | ✓ | ✓ |
| Wijzig de structuur of stijl en sla het op. | ✓ | ✓ | |
| Verwijder het | ✓ | ||
| Beheer de machtigingen | ✓ |
Machtigingen toewijzen
Als u eigenaar bent van een visualisatie of BI-beheerder, kunt u bepalen wie er toegang toe heeft.
- Open de visualisatie in de visualisatie-editor.
- Klik op Machtigingen in de header rechtsboven.
- Selecteer of zoek een medewerker en kies vervolgens of deze een Eigenaar , Bewerker of Kijker is.
Om iemands toegang te wijzigen, selecteer je een ander machtigingsniveau naast zijn of haar naam. Om hun toegang te verwijderen, beweeg je de muis over hun naam en klik je op Verwijderen aan de rechterkant.
Je kunt een visualisatie alleen delen met mensen die al een BI-rol hebben. Iemand zonder functie verschijnt niet in de zoekresultaten.
Opmerking : U kunt de machtigingen ook bereiken vanuit het scherm Rapportvisualisaties via het optiemenu van een visualisatie.
Toegang tot koolstofgegevens
Machtigingen bepalen de toegang tot een visualisatie, maar hebben geen invloed op de toegang tot de gegevens die eraan ten grondslag liggen. De gegevens die u in Workiva Carbon ziet, zijn dezelfde gegevens als die u in Rapportvisualisaties ziet. Twee personen kunnen dus dezelfde visualisatie openen en verschillende resultaten zien.
Toestemmingen voor ingevoegde visualisaties
Wanneer een visualisatie in een document, presentatie of spreadsheet wordt ingevoegd, volgt deze de machtigingen van dat bestand. Iedereen die het bestand kan openen, kan de ingevoegde visualisatie zien, ongeacht of ze de juiste rol hebben. Rollen en machtigingen bepalen het maken en bewerken van visualisaties, niet het lezen van een rapport dat er een bevat.
Opmerking : De bron Visualisaties in het paneel Verbindingen is alleen zichtbaar voor BI-beheerders en BI-bouwers, en u hebt toestemming nodig om het bestand te bewerken waarin u invoegt.
Wanneer je geen toegang hebt
Als je een link opent naar een visualisatie waarvoor je geen toegang hebt, geeft de pagina aan dat je geen toegang hebt in plaats van de visualisatie te laden. Van daaruit:
- Als u de machtigingen voor de visualisatie kunt beheren, wat in de meeste gevallen betekent dat u een BI-beheerder bent, selecteer dan Machtigingen openen om uzelf toegang te verlenen.
- Neem anders contact op met de eigenaar van de visualisatie en vraag om toestemming als editor of viewer.
In beide gevallen brengt Terug naar rapportvisualisaties je terug naar de volledige lijst.
Alleen-lezen modus
Een visualisatie wordt in alleen-lezenmodus geopend wanneer u de machtiging 'Viewer' hebt of wanneer uw rol 'BI Viewer' is. De instelling 'alleen-lezen' heeft betrekking op de manier waarop de visualisatie is opgebouwd, niet op hoe je deze verkent.
- De tabbladen Structuur en Stijl zijn alleen-lezen. Je kunt zien hoe de visualisatie is opgebouwd, maar je kunt er niets aan veranderen.
- Het tabblad Filter blijft interactief, zodat u de gegevens kunt verfijnen om uw eigen vragen te beantwoorden. Filters die je op deze manier toepast, worden niet opgeslagen en hebben geen invloed op wat anderen zien.
- Er is geen Opslaan knop en je kunt de visualisatie niet hernoemen.