Właściciele obszarów roboczych i administratorzy obszarów roboczych organizacji mogą przypisywać i aktualizować role, a także ustawiać role domyślne. Role dostępne w obszarze roboczym zależą od zestawu rozwiązań. Aby zapoznać się z listą ról, zobacz Role w obszarze roboczym .
Aktualizuj role dla użytkownika
Aby zaktualizować rolę użytkownika:
- W prawym górnym rogu kliknij nazwę swojego obszaru roboczego i wybierz Członkowie .
- Obok użytkownika, którego uprawnienia chcesz zaktualizować, kliknij dwukrotnie pole ról obszaru roboczego lub wybierz ikonę edycji.
- Wybierz jedną lub więcej ról i naciśnij Enter lub kliknij ikonę znacznika wyboru.
- Kliknij Zastosuj zmiany , aby zakończyć.
Aktualizuj role dla wielu użytkowników
Jeśli chcesz zaktualizować uprawnienia wielu użytkowników, możesz przypisywać i usuwać role zbiorczo, oszczędzając w ten sposób czas. Najlepiej wybrać użytkowników, którym chcesz przypisać tę samą rolę lub którym chcesz odebrać tę samą rolę.
Aby zaktualizować wiele ról użytkownika jednocześnie:
- W prawym górnym rogu kliknij nazwę swojego obszaru roboczego i wybierz Członkowie .
- Wybierz członków, których chcesz zaktualizować, kliknij Edytuj na pasku narzędzi i wybierz Role .
- Zaznacz , aby przypisać rolę lub odznacz , aby usunąć rolę. Myślnik w polu wyboru oznacza, że tylko niektórzy z wybranych użytkowników mają już tę rolę. Ról, które są wyszarzone, nie można przypisać.
- Kliknij Zastosuj , aby zakończyć.
Włączanie lub wyłączanie ról
Każda rola, która jest włączona , może zostać przypisana użytkownikowi. Możesz również wyłączyć role, aby zapobiec ich przypisywaniu, przechodząc do zakładki Role w obszarze Ustawienia obszaru roboczego , wybierając role, które chcesz wyłączyć, i klikając Wyłącz . Jeśli wyłączysz rolę, która jest już przypisana, użytkownik nie będzie już miał tej roli, dopóki nie zostanie ona ponownie włączona.
Uwaga: Nie można wyłączyć żadnej roli, która jest ustawiona jako rola domyślna .
Ustaw domyślne role
Gdy dodajesz nowych użytkowników do obszaru roboczego, domyślnie są im automatycznie przypisywane określone role. Możesz samodzielnie ustawić te domyślne role, jeśli chcesz przypisać wybrane przez siebie role nowo dodanym użytkownikom.
Aby ustawić role domyślne:
- W prawym górnym rogu kliknij nazwę swojego obszaru roboczego i wybierz Ustawienia , aby otworzyć Ustawienia obszaru roboczego.
- Na karcie Role wybierz opcję Ustaw role domyślne na pasku narzędzi.
-
Kliknij dwukrotnie pole wprowadzania danych lub kliknij ikonę edycji.
Uwaga: Możesz wybrać opcję Resetuj do domyślnych ustawień obszaru roboczego , jeśli chcesz przywrócić pierwotne domyślne role.
- Wybierz jedną lub więcej ról i naciśnij Enter lub kliknij ikonę znacznika wyboru.
- Kliknij Zapisz , aby zakończyć.
Jeśli chcesz usunąć jakąkolwiek rolę domyślną, zaznacz X dla każdej roli na liście i kliknij Zapisz .
<!--Use custom roles
Custom roles allow you to use a role that has specific capabilities that aren't available in standard roles.
They can only be created by Workiva Support Users. Contact your Customer Success Manager if you have questions about adding custom roles in your account.
<h3 id="h_01HNRVWCQFHW8YD2C5H317RFTA">Edit or archive custom roles</h3>Note: You can only edit or archive custom roles, not Workiva roles that are already provided in your solution.
If you want to edit an existing custom role, select the custom role and click Edit to edit its abilities.
Or if you no longer plan to use a custom role anymore, you can archive the role by clicking Edit and then clicking Archive.
If you want to restore any archived roles, go to the main Roles tab and click on Archived Roles to see a list of all archived roles. You can then click on an archived role and restore an archived role from there.