W systemie Workiva możliwość dostępu do funkcji i interakcji z nią jest ustalana zgodnie z Twoją rolą . Role pozwalają firmom określić zakres dostępu pracownika wyłącznie do narzędzi niezbędnych do wykonywania jego pracy. Po przypisaniu roli dostęp można dodatkowo ograniczyć, używając uprawnień — takich jak możliwość przeglądania lub edytowania określonego pliku. Łańcuchy opierają się na tym samym modelu, ale obejmują podzbiór uprawnień unikalnych dla Łańcuchów.
W tym przewodniku dowiesz się, jak tworzyć grupy użytkowników w Chains, przypisywać odpowiednie role i konfigurować niezbędne uprawnienia.
Krok 1: Utwórz grupę użytkowników Właściciele sieci
Na początek ktoś z rolą Chain Security Admin będzie musiał utworzyć nowe grupy użytkowników i przydzielić do nich pracowników. Grupy te określają umiejętności, jakie ma każda osoba w Twoim oprogramowaniu.
Co najmniej musisz utworzyć grupę Właściciele łańcuchów , która umożliwi użytkownikom przeglądanie, uruchamianie, edytowanie i tworzenie łańcuchów.
Oto jak:
- Na stronie głównej Workiva kliknij ikonę swojego profilu w prawym górnym rogu.
- Wybierz Ustawienia miejsca pracy z menu rozwijanego.
- Wybierz kartę Grupy .
- Kliknij Utwórz grupę po prawej stronie.
- Nazwij tę grupę Właściciele sieci.
- Teraz dodaj członków obszaru roboczego do tej grupy, wyszukując lub wybierając poszczególne osoby. Pamiętaj, że użytkownicy w tej grupie będą mieli możliwość przeglądania, uruchamiania, edytowania i tworzenia łańcuchów.
- Kliknij Utwórz grupę , aby zakończyć.
Uprawnienia dla tej grupy ustawisz w kroku 4.
Uwaga: Potrzebujesz więcej pomocy? Kliknij tutaj, aby przeczytać cały artykuł na temat konfigurowania grup użytkowników.
Tworzenie dodatkowych grup użytkowników
Utworzyłeś grupę Właściciele łańcuchów , która ma pełny dostęp do łańcuchów. Jest to jedyna wymagana grupa, ale możesz zezwolić innym użytkownikom na dostęp do łańcuchów.
W takim przypadku zalecamy wykonanie powyższych kroków w celu utworzenia dwóch dodatkowych grup:
- Widzowie łańcucha : Ta grupa ma dostęp tylko do przeglądania łańcuchów.
- Operatorzy łańcuchów : Ta grupa może przeglądać i uruchamiać łańcuchy, ale nie może ich modyfikować ani tworzyć.
Krok 2: Masowe przypisywanie nowych ról użytkowników
Teraz, gdy utworzyłeś grupy użytkowników dla swoich pracowników, musisz przypisać każdej osobie zaktualizowaną rolę.
Oto co polecamy:
- Usuń rolę właściciela łańcucha wszystkim użytkownikom łańcuchów: Ta starsza rola przyznaje dostęp administratora do wszystkich ustawień i obiektów łańcuchów. Nie jest to już konieczne i może umożliwić użytkownikom niepożądany dostęp do Twoich łańcuchów.
- Przypisz rolę Konstruktora łańcucha wszystkim użytkownikom Łańcuchów : Rola Konstruktora łańcucha przyznaje dostęp do samej platformy Łańcuchów, ale sama w sobie nie przyznaje żadnych innych możliwości.
- Przypisz rolę administratora Chain Security co najmniej jednej osobie: Ta rola umożliwia administratorowi przypisywanie uprawnień innym użytkownikom. Co najmniej jedna osoba musi posiadać taką umiejętność.
Aby zaktualizować role członków, wykonaj następujące kroki:
- Na stronie głównej Workiva kliknij ikonę swojego profilu w prawym górnym rogu.
- Wybierz Ustawienia miejsca pracy z menu rozwijanego.
- Wybierz kartę Członkowie i zaznacz pole wyboru obok każdego użytkownika, którego role chcesz edytować.
- Kliknij Edytuj na pasku narzędzi i wybierz Role .
- W oknie dialogowym Edytuj role zaznacz lub wyczyść, aby zastosować lub usunąć rolę dla wszystkich wybranych użytkowników. Myślnik w polu wyboru oznacza, że niektórzy z wybranych członków już mają tę rolę.
- Aby zakończyć, kliknij Zastosuj zmiany na pasku narzędzi.
Zmień role poszczególnych użytkowników
- Na stronie głównej Workiva kliknij ikonę swojego profilu w prawym górnym rogu.
- Wybierz Ustawienia miejsca pracy z menu rozwijanego.
- Wybierz kartę Członkowie i kliknij dwukrotnie użytkownika, którego role chcesz edytować.
- W menu rozwijanym Role obszaru roboczego kliknij każdą rolę, którą chcesz dodać do użytkownika. Aby usunąć rolę, kliknij X obok tej roli w wierszu użytkownika.
- Kliknij niebieską ikonę znacznika wyboru, aby zaakceptować swoje zadania.
- Aby zakończyć, kliknij Zastosuj zmiany na pasku narzędzi.
Uwaga: Potrzebujesz więcej pomocy? Kliknij tutaj, aby przeczytać cały artykuł na temat zmiany ról.
Krok 3: Ustaw uprawnienia dla nowych grup
W tym momencie członkom zespołu powinny zostać przypisane nowe role i grupy. Ostatnim krokiem jest przypisanie unikalnych uprawnień każdej grupie; uprawnienia te z kolei decydują o poziomie dostępu przyznanym każdemu członkowi personelu.
Uwaga: Aby wykonać to zadanie, musisz mieć przypisaną rolę Administratora zabezpieczeń łańcucha .
Oto jak przypisać uprawnienia:
- Na stronie głównej Workiva kliknij Łańcuchy w menu nawigacyjnym po lewej stronie.
- Na nowej karcie Łańcuchy kliknij ikonę swojego profilu w prawym górnym rogu.
- Wybierz Administracja łańcuchami z menu rozwijanego, a następnie wybierz Ustawienia obszaru roboczego .
- Wybierz Użytkownicy i uprawnienia na pasku nawigacyjnym u góry,
- Na karcie Uprawnienia wybierz grupę Właściciele łańcucha .
- W obszarze Uprawnienia po prawej stronie kliknij pole wyboru Twórca , aby je zaznaczyć. Zmiany zostaną zapisane automatycznie.
W tym momencie zakończono nadawanie uprawnień grupie Właściciele łańcucha. Jeśli utworzyłeś inne grupy, np. Chain Viewers lub Chain Runners, powtórz ten krok i wybierz odpowiednie uprawnienia dla tej grupy.
Uwaga: Po utworzeniu łańcuchów kliknięcie Uprawnienia łańcucha spowoduje otwarcie okna, w którym można przypisać lub usunąć uprawnienia Odczyt, Wykonywanie, Edycja i Administrator dla poszczególnych łańcuchów.
Krok 4: Usuń uprawnienia domyślnej grupy użytkowników
Wszyscy nowi użytkownicy Chains są automatycznie umieszczani w grupie użytkowników Domyślna . Ta grupa użytkowników jest widoczna tylko w Chains i nie będzie widoczna w pozostałej części Workiva. Nie można go usunąć ani skasować.
Ponieważ grupa ta obejmuje wszystkich użytkowników w Twojej przestrzeni roboczej, zalecamy usunięcie większości jej uprawnień.
Uwaga: Przed przystąpieniem do tego kroku upewnij się, że wszyscy użytkownicy są przypisani do innych grup z odpowiednimi uprawnieniami. Usunięcie uprawnień z grupy Domyślne spowoduje usunięcie ich ze wszystkich użytkowników, którzy są przypisani tylko do tej grupy.
- W Chain Builder kliknij Ustawienia w lewym górnym rogu.
- Wybierz Użytkownicy i uprawnienia na pasku nawigacyjnym u góry,
- Na karcie Uprawnienia wybierz grupę użytkowników Domyślne w Uprawnienia łańcuchów .
- Po prawej stronie odznacz pola, aby usunąć wszystkie uprawnienia. Zmiany zostaną zapisane automatycznie.
Zrozumienie poziomów uprawnień
Poziomy uprawnień w łańcuchach są wyrównane i skorelowane, co oznacza, że niektóre uprawnienia są automatycznie włączane po włączeniu uprawnienia wyższego poziomu. Na przykład uprawnienie Twórcy automatycznie przyzna uprawnienie Wykonawcy i Edytorowi.
Należy pamiętać, że nie wszystkie pola wyboru można zaznaczyć w obszarze roboczym.
| Uprawnienia | Przyznane umiejętności |
| Osoba wyświetlająca | Uprawnienia do przeglądania łańcuchów, ale nie do ich uruchamiania lub edytowania. (Nie można tego tutaj przypisać.) |
| Wykonawca | Uprawnienia do przeglądania i uruchamiania łańcuchów, ale nie do ich edycji lub tworzenia. |
| Edytor | Uprawnienia do przeglądania, uruchamiania i edytowania łańcuchów, ale nie do tworzenia nowych. |
| Twórca | Uprawnienia do przeglądania, uruchamiania, edytowania i tworzenia łańcuchów. |
| Administrator | Pełny dostęp administracyjny do łańcuchów w obszarze roboczym. (Nie można tego tutaj przypisać.) |
Uwaga: uprawnień Przeglądarki i Administratora nie można przypisać na poziomie obszaru roboczego. Uprawnienia widza to domyślne uprawnienia przyznawane wszystkim członkom obszaru roboczego, natomiast uprawnienia administratora przyznawane są na podstawie roli użytkownika.
Często zadawane pytania
Czy mogę przypisać uprawnienia poszczególnym łańcuchom?
Tak, ale wymaga to uprawnień Administratora zabezpieczeń środowiska w środowisku nadrzędnym łańcucha.
Dowiedz się więcej o przypisywaniu uprawnień poszczególnym łańcuchom